Сортиране на данни отляво надясно (по хоризонтала) в MS Excel

ВАШАТА ОЦЕНКА ЗА СТАТИЯТА =>
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...Loading...

   На едни хора от една стая им дадоха една екселска таблица, в която имаше около 30 колони и 500-600 реда. Задачката им беше да сортират информацията не по колони (което е тривиално), а по първия водещ ред, т.е. по хоризонтала. Тази статия едва ли щях да я напиша, но те ме вдъхновиха истински, след като…физически обърнаха монитора на масата, защото текстът в заглавния ред беше обърнат вертикално и зацъкаха…  :) :) :)

За примера намерих съвсем случайна таблица с резултати от класирания (фиг. 1). Използвам MS Excel 2007, но примерите важат и за Excel 2003.

В примерната таблица искам да сортирам във възходящ ред по хоризонтала колоните с оценките на студентите. В неподреден вид колоните са: Biology, English, Civils, Algebra. След сортирането подреждането трябва да стане Algebra, Biology, Civils, English:

Фигура 1 

За постигане на желания резултат маркирам областта B6:E11 (заглавията на колоните с предметите и съответните оценки) – фиг. 2

Фигура 2 

От лентата с инструменти избирам: Data – > Sort и се появява диалоговия прозорец с опциите за сортиране. Там обаче видимо мога да сортирам по колони т.е. вертикално – фиг. 3:

Фигура 3 

Врътката: за да сортирате по хоризонтала трябва да изберете бутон Options. Там се крие нещото, наречено “ориентация” на сортирането (Orientation). Желаната опция е “Sort Left To Right” – фиг. 4:

Фигура 4 

След като натиснете OK надписът в диалоговия прозорец вече не е COLUMN, а е ROW. В падащото меню се появява списък не с колоните, а с редовете – фиг. 5

Фигура 5 

Бутонът ОК в прозореца за сортиране е натиснат и аз имам таблица, в която част от колоните са сортирани хоризонтално, т.е. отляво надясно :)фиг. 6:

Фигура 6 

Това определено не съм го чувал в часовете по ИТ, докато бях ученик. А дали го преподава някой сега? :)Print This Post Print This Post Видяна 3,695 път(и) Email This Post Email This Post

1 Comment so far »

  1. userch0 said

    am July 17 2009 @ 23:45

    Oпределено не се преподава в училищата но ако имаш снимка на “голямото сортиране” в действие ще е много забавно да се види ;)

Comment RSS · TrackBack URI

Leave a comment

Name: (Required)

eMail: (Required)

Website:

Comment:

*